Emlak Kursu
Türkiye'nin ilk MEB onayli
Emlak ve Danismanlik Kursu
0212 654 17 60

www.emlakkursu.com
Tasinmaz.Com
Emlakçilar ve emlak arayanlari bulusturmak
için hazirlanan portal site.

www.tasinmaz.com
Bodrumda Satılık Emlak
Bodrum'un yeni ve
dinamik markası.

www.bodrumdasatilikemlak.com
Emlakcim Gayrimenkul
Çekmeköy Bölgesinde Lider
Gayrimenkul Ofisi

www.emlakcim.com.tr

Gönderen Konu: Mortgage kredisinde erken ödeme ücreti  (Okunma sayısı 255 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hayat

  • Ziyaretçi
Mortgage kredisinde erken ödeme ücreti
« : 08 Mart 2010, 21:54:32 »

 
Kamuoyunda "mortgage" olarak bilinen tutsat konut kredisinin erken ödenmesi durumunda, tüketiciden yüzde 2'ye varan oranda "erken ödeme ücreti" alındığı belirtilerek, bu durumun Anayasa'ya aykırı olduğu iddia edildi.
Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Topaloğlu, kamuoyunda "Mortgage Kanunu" olarak bilinen kanunun, "kira öder gibi ev sahibi olunacağı" şeklinde lanse edildiğini belirtti. Topaloğlu, şöyle devam etti:

"Ancak, kanunun ardından konut faizleri düşmedi. Çünkü gerçek bir mortgage ortamı oluşmadı. Bu durum yaşanırken, mortgage nedeniyle dünya genelinde global kriz ortaya çıktı. Türkiye ise gerçek bir mortgage sistemine sahip olmadığından krizden fazla etkilenmedi. Türkiye'nin 'güvenli liman' olarak görülmesi sonucu Türk bankaları yurt dışından uygun kredi temin ettiler ve konut faizlerini düşürdüler. Bu düşüş nedeniyle de tüketiciler kredilerini yeniden finansman yoluyla kapatmak istediler. Bu sefer de tüketiciler, mortgage'in olumsuz yanı olan 'erken ödeme ücreti' ya da aslında 'cezası' ile karşı karşıya kaldılar."

Erken ödeme ücreti konusunda, Anayasal bir aykırılık bulunduğunu vurgulayan Topaloğlu, şöyle devam etti:

"Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da konulan 10/B maddesine göre kayıtsız şartsız her halükarda yüzde 2 oranında erken ödeme ücreti alınabilmekte. Anayasanın 172. maddesine göre, 'devlet tüketiciyi koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder.' Batıda söz konusu ücret sadece belli durumlarda ve miktarda alınabilirken, Türkiye'de her halükarda yüzde 2'ye varan ücret alınması, Anayasa'nın tüketicinin korunmasıyla ilgili maddesine aykırı."

Başka ülkelerde uygulanan, kalan ödemenin belli bir miktarda olması halinde ücret alınmaması şeklindeki kolaylığın da Türkiye'de bulunmadığını belirten Topaloğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye'de halihazırda, kredi verilirken gerçekleştirilen kesintiler ve alınan ücretler, örtülü bir erken ödeme ücreti. Erken ödeme ücretinin alınmasının nedeni, kredi veren kuruluşun erken ödeme nedeniyle zarar edeceği varsayımıdır. Ancak, tüketici kurumun zarar etmediğini ispatlarsa, ücretin iadesini isteme hakkına sahip."


GoogleTagged - Etiketler

 


* Emlak Forum un En Popüler Bölümleri