Mesleki Örgütlenme
Emlak Danışmanları mesleki açıdan kapsamlı yasal bir düzenlemeye sahip olmadıklarından mesleki örgütlenmelerini genel hukuk hükümlerine göre yapmak zorundadırlar.
Sayılan bu sebeple mesleki anlamda yasal bir örgütlenmeye sahip olmayan Emlak Danışmanları: yaptıkları ticari faaliyetleri dolayısı ile yasal olarak düzenlenen mesleki örgütlenmeler altında toplanmışlardır.
Emlak Danışmanları: faaliyetlerini sürdürdükleri ticari faaliyet sebebi ile tabi olunan Tür Ticaret Kanunu hükümleri doğrultusunda “Tacir” yada “Esnaf” statüsüne haiz olurlar ve bu nedenle aşağıda belirtilen kanun hükümleri gereği: Ticaret-Ticaret ve Sanayi Odaları yada Esnaf Meslek Odalarına kayıt olmak zorundadırlar.
Ancak Emlak Danışmanlarının aynı meslek grubunda olmakla birlikte iki ayrı tipte odaya kayıt olmaları uygulamada çifte uygulamalara sebebiyet verebilmekte, tacir-esnaf ayrımına uğramaları meslek mensuplarını ortak çıkarlarını savunabilmek için üye olunması zorunluluğu olmamakla birlikte dernek statüsündeki oluşumların altında toplanmaya sevk etmektedir.
Tek bir çatı altında toplanamamaktan kaynaklı bu arayış meslekte tek seslilik yerine ikili yada üçlü farklı örgütlenmelere yol açarak birleşme yerine bölünmelere yol açmaktadır.
Günümüzde Emlak Danışmanları:
Ticaret Odaları (içerisinde Emlak Danışmanlarının kayıt olduğu Meslek Komiteleri)
Emlak Danışmanları Esnaf Odaları
Emlak Danışmanları Dernekleri
Altında örgütlenmelerini sürdürmektedirler.